2384-350212

syzefxis@0598.syzefxis.gov.gr

Πλατεία Αγγελή Γάτσου, Αριδαία, Ελλάδα 584 00

Αξιοθέατα

Λουτρά Πόζαρ

Σε απόσταση 13 χλμ. από την έδρα του δήμου και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μια πανέμορφη τοποθεσία έκτασης 72 στρ. βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου. Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια βλάστηση, φυσική αρμονία και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την αγριάδα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μια χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές βουνό, και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος "Τόπλιτσας", σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.

Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφoύ θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργητικά συστατικά. Το έντονο φυσικό ανάγλυφο κυριαρχεί στην περιοχή και οι ανθρώπινες παρμεβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί με γνώμονα τις ελάχιστες δυνατές μεταβολές στη γλυπτική του τοπίου. Για την εξυπηρέτηση των λουομένων, έχουν δημιουργηθεί ατομικοί λουτήρες, ομαδικές πισίνες και μια ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα παράλληλα με το ποτάμι.
Περίπατοι, ορειβασία, και άλλες αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται χάρη στις γέφυρες και τα μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί και ακολουθούν την τοπογραφία του εδάφους. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα σπήλαια που περιβάλλουν τη λουτρόπολη και συνιστούν το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. Το πάρκο αποτελείται από σύμπλεγμα 17 σπηλαίων και σπηλαιομορφών και τα παλαιοντολογικά ευρύματα που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό τους είναι μάρτυρες της κατοίκησης της περιοχής από τη Νεολιθική Εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο Φυσιογραφικό - Λαογραφικό μουσείο των Λουτρών, συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

Τα Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ, όπως είναι ευρέως γνωστά, αποτελούν έναν προορισμό που συνδυάζει αρμονικά δυο από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης: λαξευμένη από το χρόνο γη και τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Καλή Πεδιάδα

Στο Άνω Λουτράκι, σε υψόμετρο 2000 μέτρων, βρίσκεται το οροπέδιο Καλή Πεδιάδα (Ντομπρο-Πόλε). Πρόκειται για μία φυσική λεκάνη με πολλές μικρές λίμνες μοναδικής ομορφιάς, ποώδη βλάστηση και μνημεία πεσόντων. Αποτελεί έναν από τους τέσσερις προορισμούς ορεινής ποδηλασίας. Οι άλλοι προορισμοί είναι το Μαύρο Δάσος, το Δάσος των Προμάχων και η κορυφή Πίνοβο.

Μαύρο Δάσος

Το Μαύρο Δάσος απλώνεται στις ανατολικές πλαγιές του Βόρα και προς το χιονοδρομικό κέντρο. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει δυο διαδρομές. Η πρώτη διαδρομή από το χωριό Όρμα και η δεύτερη από το χωριό Μεγαπλάτανος. Κατά την παράδοση, όταν ο στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος αποφάσισε να κατακτήσει τον κόσμο, εξόπλισε τη μακεδονική φάλαγγα με ακόντια, τις γνωστές σάρισες, 6 μέτρα μήκος, με ξύλα που προμηθεύτηκε από το Μαύρο Δάσος της Όρμας.

Δάσος Προμάχων

Με αφετηρία την τοπική κοινότητα Προμάχων και ύστερα από διαδρομή μέσω δασικών δρόμων, οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να βρεθούν στο δάσος Προμάχων, με τη πενταβέλονη πεύκη, είδος μοναδικό στην Ευρώπη, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Πλάτσα – Πίνοβο

Ακολουθώντας τον κεντρικό δασικό δρόμο και μέσα από δασικές εκτάσεις, ο επισκέπτης φτάνει στην κορυφή “Πίνοβο”, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Εκεί βρίσκονται δυο τεράστια σε μέγεθος συμμαχικά κανόνια από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Μνημεία Θρησκευτικής Κληρονομιάς

Μέσα στη λουτρόπολη υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο δέχεται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες και λουόμενους αφού θεωρείται θεραπευτής και προστάτης της ίασης. Τρία χλμ περίπου από τη Λουτρόπολη, στο Άνω Λουτράκι βρίσκεται η εκκλησία του Ιωάννου του Προδρόμου με πλούσιες τοιχογραφίες. Είναι χτισμένη στο βουνό Ίσια Πεύκα σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων.

Στους Προμάχους, κοντά στα Λουτρά Λουτρακίου, βρίσκεται η γυναικεία μονή του Αγίου Ιλαρίωνα σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία. Τη μονή ίδρυσε ο ίδιος ο Άγιος Ιλαρίωνας που κατά τον 18ο αιώνα διετέλεσε επίσκοπος Μογλενών, όπως ονομαζόταν παλιά η επαρχία της Αλμωπίας. Η μονή διέθετε αρχικά 40 κελιά με μοναχούς και σύμφωνα με τις μαρτυρίες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στέγαζε κρυφό σχολειό. Μεγάλη ήταν η καταστροφή από τους Τούρκους και για πολλά χρόνια η μονή έμεινε ανενεργή. Σήμερα, η μονή λειτουργεί και γίνονται εργασίες συντήρησης. Στην ανατολική πλευρά της Αλμωπίας, συναντά κανείς τη Μονή Αρχαγγέλου, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά από το Λουτράκι. Εκτός από το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις σπάνιες τοιχογραφίες, αγιογραφημένες στα τέλη του 18ου αιώνα, με πρωτόγνωρες αναπαραστάσεις και λαϊκή τεχνοτροπία.

Γέφυρα Μεγάλου Αλεξάνδρου

Λίγο έξω από το χωριό Άλωρο, σε απόσταση 1000 περίπου μέτρων, διασώζονται δυο βάθρα της γέφυρας κι ένα τοξωτό κομμάτι ανοίγματος 15 μέτρων. Η παράδοση θέλει να έχει κατασκευαστεί την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες επικοινωνίας των κατοίκων των οικισμών της τότε Αλμωπίας με την Πέλλα και άλλες πόλεις του μακεδονικού βασιλείου. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το χώρο της γέφυρας ακολουθώντας το δρόμο από το Άλωρο για την Κρανιά. Πολύ κοντά βρίσκονται και τα ευρήματα του αρχαίου οικισμού.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Στην είσοδο της Αριδαίας και δίπλα στο Δημαρχείο, λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο κτίριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού. Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκευάστηκε από συμμαχικά στρατεύματα το γνωστό τρένο της Καρατζόβας, με σκοπό να βοηθήσει τις μετακινήσεις και τον εφοδιασμό του στρατού. Το έτος 2002, μετατρέπεται σε μουσείο φυσικής ιστορίας. Στις αίθουσες του εκτίθενται απολιθώματα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αλμωπία και άλλες περιοχές. Σημαντικά είναι τα εκθέματα απολιθωμένων οστών της αρκούδας των σπηλαίων που βρέθηκαν στα σπήλαια των Λουτρών.
footer-logo

Επικοινωνία

© Copyright 2024

Development by