2384-350212

syzefxis@0598.syzefxis.gov.gr

Πλατεία Αγγελή Γάτσου, Αριδαία, Ελλάδα 584 00

Δημοτική Κοινότητα Όρμας

Αρχική » Τοπικές Κοινότητες » Δημοτική Κοινότητα Όρμας

Στα Β.Δ.της Αλμωπίας, εκεί όπου υψώνεται ο επιβλητικός Βόρας με τις χιονοσκέπαστες βουνοκορφές, με τις πλούσιες δασωμένες πλαγιές, αλλά και τα χλοερά λειβάδια, το μαύρο δάσος με τα λιγνά και πανύψηλα δένδρα, εκεί όπου ο ορμητικός ποταμός Μπέλιτσα μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να μεταβάλλει την όψη του τοπίου, βρίσκεται το χωριό ‘Ορμα, περιτριγυρισμένο από θεόρατα πλατάνια. Έχει πληθυσμό 532 κατοίκους (2021). Το χωριό είναι κτισμένο στα ριζά του βουνού. Η βλάστηση είναι πλούσια και οι πηγές πολλές και κρυστάλλινες. Η ομορφιά του τοπίου συναρπάζει τον επισκέπτη. Ποικιλόχρωμη εικόνα την άνοιξη, την εποχή της ανθοφορίας των δένδρων και καταπράσινη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Κτισμένη στα 310 μ. υψόμετρο, γίνεται ιδανικό μέρος για κατοικία.

Ως τοπονύμιο η ‘Ορμα ή ‘Ορμη αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς. Την ταύτηση του χρωστούμε στον Γάλλο περιηγητή DESDEVISES, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δώσει ο τόπος κάποιο εύρημα. Με βάση την ετοιμολογία, πιθανότατα το όνομα προκύπτει από το ορμάω-ορμή, από τα ορμητικά νερά του ποταμού Μπέλιτσα.

Κατά μια δεύτερη εκδοχή από το Όρμος. Η διαμόρφωση του χωριού μας δίνει την εντύπωση ενός Όρμου. Η ορμή των ποταμών, τα πολλά νερά, η τοποθέτηση του οικισμού στους πρόποδες γιγαντιαίου όρους, απ’ όπου οι Μακεδόνες προμηθεύονταν την σάρισσα , επεκράτησαν και τοποθέτησαν την σημερινή Όρμα στην θέση της αρχαίας Μακεδονικής πόλης Όρμη. Δίκαια δε υποθέτουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες από το Μαύρο δάσος θα πρέπει να προμηθεύονταν την ξυλεία για τις σάρισσές τους. Το σύμπλεγμα του Μαύρου δάσους είναι ζερβά, δεν το βλέπει δηλαδή ο ήλιος και τα δένδρα παραβαίνουν σε ύψος και σε ισάδα για να κερδίσουν λίγο ήλιο. Το χωριό επί τουρκοκρατίας ονομάζονταν ΤRESINO και διοικητικά ανήκε στο τσιφλίκι του Μπέη του Μεγαπλατάνου.

Μετά την απελευθέρωση αρχικά συνέχισε με το ίδιο όνομα ως συνοικισμός της κοινότητας Μεγαπλατάνου για να αυτονομηθεί στη συνέχεια ως κοινότητα ΤΡΕΣΙΝΟ. Ο όρος TRE-SIN (στην τοπική διάλεκτο )σημαίνει τρεις γιοί. Σε αυτό συνηγορεί και ένας θρύλος που αναφέρει τρεις γιούς που ήρθαν στο κέντρο του χωριού όπου υπήρχε μια πηγή, και κατά συμβουλή του πατέρα τους έστησαν ένα πάσαλο στο κέντρο ενός ανοίγματος ανάμεσα στα πλατάνια και περιάρωσαν την περιοχή γύρω (αρχαίο έθιμο λατρείας). Την άλλη μέρα ο πάσσαλος γέμισε μυρμήγκια κι έγινε κατάμαυρος. Αυτό ήταν σημάδι ότι ο χώρος ήταν κατάλληλος για συνοικισμό.

Κατά μια άλλη άποψη το ΤΡΕΣΙΝΟ η ΤΡΕ-ΣΙΛΟ σημαίνει τρία χωριά. Πράγματι, περιφερειακά υπάρχουν υπολείμματα τριών μικρών οικισμών και κατά συνέπεια αυτά ενώθηκαν. Μια άλλη αναφορά γίνεται, ερμηνεύοντας το ΤΡΕΣΙΝΟ ως χώρο όπου έχουμε πολλούς κεραυνούς, λόγω των μεγάλων πλατανιών (ΤΡΕΣΚΑ είναι η αστραπή).
Το χωριό σήμερα συνδέεται με το χιονοδρομικό κέντρο στην κοντινότερη απόσταση των 24 χλμ. και με τα λουτρά ΠΟΖΑΡ. Αυτό έρχεται σαν προοπτική στους στους 700 περίπου κατοίκους, που κύρια μέχρι σήμερα ασχολούνται με την καλλιέργεια της εύφορης γης, να δραστηριοποιούνται δυναμικά πλέον με τον τουρισμό. Γίνονται όλο και περισσότεροι χώροι υποδοχής, ξενώνες, ταβέρνες και κάθε άλλη εκμετάλλευση που θα εξυπηρετήσει τον τουρίστα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συγκρατείται η νεολαία και να απασχολείται στον τόπο που γεννήθηκε.

(αρχείο Δ. Ιωάννου)

 

footer-logo

Επικοινωνία

© Copyright 2024

Development by