2384-350212

syzefxis@0598.syzefxis.gov.gr

Πλατεία Αγγελή Γάτσου, Αριδαία, Ελλάδα 584 00

Δημοτική Κοινότητα Πιπεριάς

Αρχική » Τοπικές Κοινότητες » Δημοτική Κοινότητα Πιπεριάς

Το χωριό απέχει 3 χλμ από την Αριδαία προς τα λουτρά και μέχρι το 1998 ήταν κοινότητα και περιελάμβανε και τα μικρά χωριά Άνω Ροδωνιά και Μικροχώρι. Έχει πληθυσμό 447 κατοίκους (2021).

Φέρει αυτό το όνομα από το 1923 . Πριν ονομάζονταν Μπίζιο Μαχαλάς και οι κάτοικοι του ήταν εξ ολοκλήρου Τούρκοι, αλλά μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών κατοικήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από τα παράλια της Προποντίδας κυρίως και από τα χωριά Γωνιά , Αρμουτλί , Γεντζέ, Σκαμνία , Τρίγλια, Αϊβαλή , Προύσα , Σμύρνη ,Κατιρλί ,Σαφράμπολη , Ανταμπαζάρ, Αρτάκη ,Πάνορμο ,Αμάσα , Βαϊβούρι , Βαϊζήρι , Βανήρι , Καισάρια , Καραϊτινι , Ορτόκιο , Πουεσι , Σαρικοϊ, Σεβάστεια , Τραπεζούντα.

Την ίδια επίσης χρονική περίοδο εγκαταστάθηκαν στο χωριό και μερικές οικογένειες από το διπλανό Λουτράκι. Το όνομα Πιπεριά δόθηκε στο χωριό από τους πρόσφυγες που εντυπωσιάστηκαν από τις πολλές πιπεριές που καλλιεργούσαν οι Τούρκοι.

Οι κάτοικοι του χωριού ήταν εργατικοί , φιλήσυχοι και προοδευτική αλλά και με διάθεση και κέφι για γλέντι και χωρατά . Τα πρώτα χρόνια αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες αλλά πρόκοψαν και αναπτύχθηκαν . Μερικοί ξεχώρισαν σε ιδιαίτερα επαγγέλματα όπως : στην λαχανοκομία ο Λιγάκης Ξενοφών , πελεκητές πέτρας ήταν ο Ευγενίου και ο Γερός , τεχνίτες στο χτίσιμο ήταν ο Κώστας Θεοφυλάκτου , ο Γιώργος Ουρτζάνης , ο Χασαπάκης Χρηστάκης , ο Ασλανίδης Γιάννης , Κουτσάκης Νίκος ,Αμανατίδης Νικόλαος , Μπεκιαρίδης Κοσμάς , Κωνσταντινίδης Παύλος , μυλωνάς ήταν ο Κονάκογλου Γιώργος (Οζούν Γιωργής), τσαγκάρης στο χωριό ήταν ο Αλέκος Κουρουμπατζανάκης, πρακτικός κτηνίατρος ήταν ο Μπλίκης Γιώργος ( Τσάτσκατζης ), μπακάληδες ήταν οι Βαλασάκης Ευάγγελος , Μούζης Ιωάννης και Χατζηγρηγορίου Σωτήρης που ήταν και ο ψάλτης του χωριού ενώ ο αδελφός του Παπα- Βαγγέλης Χατζηγρηγορίου ήταν ο ιερέας . Το πρώτο αυτοκίνητο στην Αλμωπία αγοράσθηκε το 1931 από τον Γιώργο Γκλαβάκη κάτοικο του χωριού και εκτελούσε δρομολόγια Αριδαία Θεσσαλονίκη μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα. Ο ίδιος ήταν και ποτοποιός και οινοποιός στο χωριό.

Οι πρόσφυγες βέβαια γνωρίζοντας την τέχνη της αμπελουργίας έφεραν το 1923 τα πρώτα αμπέλια και έκτοτε η αμπελοκαλλιέργεια είναι μέχρι σήμερα μια πολύ σημαντική παραγωγή του χωριού . Ο πρώτος αμπελώνας που εγκαταστάθηκε άλλα τώρα δεν υπάρχει ήταν απέναντι από τον αγροτικό συνεταιρισμό.

Άλλες καλλιέργειες στις οποίες δραστηριοποιείται το χωριό είναι τα ροδάκινα , δαμάσκηνα , κεράσια , σπαράγγια καθώς επίσης και τριφύλλια , καλαμπόκια και σιτάρι.
Ο τοπικός αγροτικός συνεταιρισμός είναι ιδιαίτερα δραστήριος και εξάγει πολλά από τα προϊόντα του , εφοδιάζει και την εσωτερική αγορά και τα προωθεί και για βιομηχανική εκμετάλλευση.
Στο χωρίο υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ιστορικό κειμήλιο : η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 12ου αιώνα η οποία προέρχεται από το χωριό Γεντζέ της Πανόρμου Μ.Ασίας και μεταφέρθηκε με πολλούς κινδύνους ως εδώ από μια γενναία ελληνίδα την «Μαριοράκενα» Η εικόνα επί πολλά χρόνια ήταν θαυματουργή αλλά μετά το 1970 σίγησε. Η εικόνα αυτή βρίσκεται στην εκκλησία της Πιπεριάς την οποία έχτισαν οι κάτοικοι από το 1953 έως το 1965.

Έτσι στο χωριό από τα παλιά χρόνια διοργανώνονταν το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου που ήταν το μεγαλύτερο και το πιο γνωστό σ’ όλη την περιοχή καθώς φιλοξενούσε μια εικόνα ιδιαίτερη θαυματουργή. Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει πάλι ο εορτασμός της Παναγίας στις 14 και 15 Αυγούστου με πρωτοβουλία του τοπικού Μορφωτικού και Πολιτιστικού συλλόγου με την στήριξη του Δήμου Αριδαίας. Άλλη επίσης αξιοσημείωτη εκδήλωση που διοργανώνεται την προτελευταία Κυριακή του Νοέμβρη , από τους ίδιους φορείς το φθινόπωρο είναι η γιορτή τσίπουρου . Στο χωριό παράγεται εξαιρετικό , αγνό , παραδοσιακό τσίπουρο σε μια εποχή που η νοθεία σ’αυτό το προϊόν είναι πολύ διαδεδομένη. Σ’ αυτή τη γιορτή λοιπόν που το τσίπουρο βεβαίως ρέει άφθονο , συνοδεύεται από ποικίλους μεζέδες , γλέντι , τοπικούς χορούς , υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο .

Η Πιπεριά διαθέτει μονάδες που παράγουν τσίπουρο , γλυκά κουταλιού , μαρμελάδες , κομπόστες , τουρσιά , ζυμαρικά. Υπάρχει επίσης και μια μονάδα στην Άνω Ροδωνιά που παράγει εξαιρετικό κρασί. Εκτός από τον δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο του χωριού υπάρχει ποδοσφαιρική ομάδα . Επίσης υπάρχουν 5 γήπεδα τένις και ένα γήπεδο μπάσκετ, όπου πολύς κόσμος αθλείται από την Αριδαία και όχι μόνο. Ενθαρρύνουμε και καλούμε τους περαστικούς να σταματήσουν στην Πιπεριά , να πιούν τον καφέ τους στην δροσερή πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια να κουβεντιάσουν με τους κατοίκους και να προμηθευτούν τα πραγματικά αγνά προϊόντα τους.

 

Επικοινωνία

© Copyright 2024

Development by